MENÜ

Vegyes zöldségleves

Hozzávalók: 30-40 dkg vegyes zöldség, 3 dkg zsír, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, 1 kis fej karfiol, 1 maréknyi zöldborsó, 1-2 db gomba, só, zöldpetrezselyem.

 

1 szál sárgarépa- és petrezselyemgyökeret vékony karikára vágunk, egy kis fej hagymát apró kockára vágunk és a zsíron halvány sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, megsózzuk, fedő alatt pároljuk, hozzáadjuk a karfiolt rózsáira szedve, egy maréknyi zöldborsót és a gombát. Ha már minden zöldség megpuhult, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel és lassú tűzön főzzük. Adunk hozzá 1 kávéskanálnyi apróra vágott zöldpetrezselymet, majd belefőzünk levesbe való tésztát. Ez lehet metélt, galuska, máj- vagy burgonyagombóc, rizs. Ha tápláló és finomabb levest akarunk, tojássárgájával és tejföllel sűrítjük. A levesestálban elkavarjuk a tojássárgáját 1 kanál tejföllel és lassan felengedjük a levessel. Ha hirtelen öntjük hozzá a forró levest, összecsomósodik a tojássárgája és nem sűríti, nem köti meg a levest.

 

Karalábéleves

Hozzávalók: 40 dkg karalábé, 3 dkg zsír, 3 dkg liszt, 1 kanál tejföl, zöldpetrezselyem, só

 

A karalábét megtisztítjuk és apró, vékony szeletekre vágjuk. Forró zsírban megsózzuk, fedő alatt  puhára pároljuk (az íze csak akkor fő ki teljesen, ha olyan puha, mint a vaj). Most liszttel meghintjük, pár percig pirítjuk, hideg vízzel felöntjük és utána még 10-15 percig főzzük. Vajgaluskát vagy csurgatott tésztát főzünk bele.

 

Májkrémleves

Hozzávalók: 30 dkg marhacsont, leveszöldség, 2 kanál zsír, kisebb fej vöröshagyma, 2 doboz májkonzerv, só, bors, 1 dl tej, 1 tojássárgája

 

30 dkg marha ritkacsontból (amit főzés előtt a sütőben kissé megpirítunk) és leveszöldségből másfél liter vízzel a kuktában csontlevest készítünk. Közben 2 kanál zsíron megfonnyasztunk 1 kisebb, apróra metélt vöröshagymát és a 2 májkonzerv tartalmával együtt néhány percig pároljuk. Megsózni nem szabad, de hintsük meg borssal. Amikor kissé lepirult, meghintjük liszttel, majd feleresztjük a szitán átszűrt csontlével. Egy dl tejben elkeverünk 1 tojássárgáját, a levest levesszük a tűzről és folyonos keverés közben hozzáadjuk a tejet és a tojást.

 

Frankfurti krémleves

Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 3 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg töröttbors, 40 dkg kelkáposzta, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 3 dkg füstölt szalonna, 1 pár virsli, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája.

 

A csontokból a zöldséggel, hagymával sóval jó erős levest készítünk. A kelkáposztát felszeletelve fazékba tesszük, rászűrjük a levest, borsozzuk, majd jó puhára főzzük. A vajból és a lisztből készített világos rántással berántjuk. Ezután az egészet felforraljuk és finom szitán áttörjük. A tejszínnel elkevert tojássárgáját habverővel állandóan keverve beletesszük. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk és hozzáadjuk a karikára vágott virslit is, így együtt néhány pillanatig még sütjük. A leves csészékbe tálaljuk és elosztva a tetejére tesszük a szalonnával pirított virslit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet